Blue Dollar Argentina

Blue Dollar Argentina: Rakyat Geram Sampai Buat Matawang Sendiri?

Korang pernah dengar tak pasal kisah ekonomi Argentina? Krisis ekonomi mereka tidak berkesudahan. Dulu, pada tahun 1998, ekonomi Argentina ini melarat habis. Bak kata pepatah “bagai jatuh ditimpa tangga”. Sampai kerajaan tak mampu bayar hutang luar negara. Boleh bayangkan tak?

blue dollar argentina

Sepatutnya kerajaan bayar hutang, tapi dah jadi macam cerita seram, hutang tak terbayar! Nak dijadikan cerita, 50% rakyat jadi miskin, 25% lagi miskin tegar yang hidup dalam penderitaan. Bukan itu sahaja, pelabur pun semua lari daripada melabur dengan Argentina. Orang mula kehilangan kerja. Memang menakutkan betul!

Isi Kandungan

Titik Permulaan Krisis

Nak tahu tak sebab tercetusnya krisis ini? Jom kita flashback ke zaman 1980-an. Zaman itu, ekonomi Argentina teruk sangat. Asyik-asyik kena inflasi sampai kerajaan terpaksa tambat matawang. 

Kerajaan kemudian pastikan Bank Negara Argentina ada USD yang sangat cukup untuk ikat tambat setiap Peso (matawang Argentina). Tujuannya untuk kawal inflasi dan stabilkan ekonomi.

Tapi, rakyat tak setuju dengan cara kerajaan buat ini. Macam terlalu bergantung dengan orang luar, berhutang macam tak henti-henti. Jadi, pelabur pun tarik diri.

Masalah Bergantung pada Dolar Amerika

Pernah tak korang terfikir, apa jadi kalau kita bergantung pada dolar Amerika? Sebenarnya benda ini tak semudah yang disangka tau! Kalau nilai dolar Amerika lemah, memang best lah takde masalah. Tapi bila dolar Amerika kuat — alamak, ekonomi kena tangkas ikut! Dah macam main tarik tali pula.

Yang tak bestnya, kalau tak boleh ikut, barang-barang eksport jadi mahal gila. Negara lain pun takkan beli. Kalau dah macam tu, kacau la urusan perdagangan. Nilai barang yang diimport lagi tinggi daripada nilai barang yang dieksport.

Jadi,akan defisit la. Sampai-sampai nilai matawang jatuh teruk dan negara terpaksa minta pinjam duit lagi. Itulah yang terjadi kepada Argentina.

Tragedi 2001 — Penderitaan Yang Takkan Dilupakan

Dalam sejarah Argentina, ada satu kisah yang takkan dilupakan oleh rakyat. Tahun 2001, kerajaan dah tak mampu bayar hutang sebanyak AS$100 bilion sambil tambat matawang Peso.

Memang seram habis! Peso jatuh teruk gila, sampai tak boleh nak bayang! Memang tak ada harapan langsung.

Tapi jangan risau, krisis ini berakhir pada tahun 2005. Tapi kesannya masih dirasai hingga sekarang. Rakyat masih susah lagi!

Krisis Kewangan 2018

Krisis kewangan menghentam Argentina semula. Tanda-tanda krisis ekonomi ini bermula dari tahun 2014 lagi, setiap hari nilai Peso semakin hilang.

Inflasi tinggi kembali dan kuasa beli rakyat lenyap. Ditambah dengan tahun berikutnya COVID-19, ekonomi Argentina kelihatan tidak mampu untuk berfungsi.

Sejak tahun 2000-an lagi, USD dan Peso terumbang-ambing. Rakyat tidak mampu untuk catch up sebab semua sudah jatuh miskin.

Blue Dollar — Tekanan dari Rakyat Argentina

Rakyat Argentina dah start cari jalan lain untuk “lepaskan” diri daripada masalah ekonomi. Sekitar tahun 2002, rakyat mula menggunakan matawang baru iaitu Blue Dollar untuk pintas capital control yang kerajaan laksanakan.

Blue dollar ni sebenarnya peso yang diguna pakai dalam urusan jual beli tertentu. Pada awalnya, tak ramai yang guna Blue Dollar ni, cuma perniagaan tertentu je. Tapi apabila nilai peso semakin teruk, ramai pulak yang jadi berminat dan cari Blue Dollar ini.

Penggunaan Blue Dollar ini sebenarnya tidak sah tapi sebabkan rakyat terlalu marah jadi kerajaan pun biarkan penggunaan Blue Dollar ini. Tapi, dalam diam, inflasi pun semakin naik. Ekonomi pun tak stabil. Semua ni disebabkan adanya dua tawaran matawang yang sama.

Sumber Rujukan dan Kredit: the Patriots

Ikuti blog-blog ini untuk mendapatkan perkembangan terkini berkaitan:-

Hi, how can I help you?